algemene informatie ontvangers

EXTREND 9500  Twintuner

 

 We hebben al veel zogeheten ‘Dreambox-killers’ voorbij zien komen, maar het grootste deel viel al snel door de mand. Andere decoders kwamen in de buurt, maar hadden het nét niet. De Xtrend ET9500 heeft vanaf het eerste moment onze aandacht. Xtrend is voor de Nederlandse en Belgische markt de nieuwe merknaam voor producten van fabrikant Clarke-Tech. Deze fabrikant heeft in het verleden zijn sporen op de decodermarkt al verdiend.

 

 

 

Dat komt zeker niet door de verpakking. Van de  witte doos worden we niet enthousiast, maar dat verandert als we de ontvanger zien: een modern en fraai vormgegeven apparaat dat in de huiskamer zeker een eyecatcher is. Wel missen we het grafische VFD of OLED display dat we bij enkele concurrenten wel aantreffen. De koper moet het doen met een alfanumeriek display. 

 

 

 

En andere gemiste kans is de afstandsbediening. In de dunne behuizing wordt gebruik gemaakt van twee platte celbatterijen. Niet echt exemplaren die je standaard in huis hebt liggen, zoals de AA- of AAA-penlite batterijen die gewoonlijk worden gebruikt. We raden de koper aan om direct een reservesetje batterijen in huis te halen. Wie toch met een lege afstandsbediening komt te zitten, kan de basisfuncties ook via de knoppen aan de voorzijde van de ontvanger gebruiken. Deze bedieningsknoppen zitten onder de frontklep.

 

 

 

De afstandsbediening op zich komt ons bekend voor: Ziggo gebruikt hetzelfde model bij de interactieve tv-decoders van Cisco. Knopbediening werkt goed, maar de indeling is onhandig. De dubbele ring bij de navigatietoetsen is ellendig. Dit vraagt om vervanging door een universele afstandsbediening.

 

 

 

Op de achterzijde zien we de standaard aansluitpunten voor een HD-ontvanger. Naast USB kunnen we ook een externe schijf via e-SATA aansluiten, maar de voorkeur gaat uit naar de inbouw van een harddisk. Alle benodigde aansluitkabeltjes en schroeven worden keurig meegeleverd, en het inbouwen zelf is een makkelijke klus. Vraag bij twijfel of de verkoper dit voor u doet. Bezuinig daarbij niet op de kosten van de harde schijf. Er zijn speciale harde schijven die gemaakt zijn voor opnemen en multimediagebruik. Die zijn iets duurder, maar daarvan gaat u later zeker de vruchten plukken door een probleemloos gebruik van de ontvanger. 

 

 

 

Verder zien we dat ons testmodel is voorzien van twee DVB-S2 tuners. We kunnen deze tuners ook vervangen voor DVB-C/T tuners. Hierdoor kunnen we van de Xtrend ET9500 gemakkelijk een hybride ontvanger maken. Gecombineerde ontvangst en gelijktijdig gebruik van satelliet met digitale kabel of Digitenne wordt hierdoor mogelijk. Deze DVB-C/T tuner wordt gratis meegeleverd. We kunnen in de Xtrend maximaal twee tuners plaatsen. Het concurrerende model VU+ Ultimo biedt plaats aan drie tuners. 

 

 

 

 

 

 

 

Voor wie nog geen platte televisie heeft en nog via een beeldbuistelevisie kijkt is het gebruik van de Xtrend ET9500 geen enkel probleem. Naast de HDMI-aansluiting beschikt hij namelijk over twee scart-aansluitingen. Ook kunnen we hem via componentaansluitingen aan de televisie koppelen. De Xtrend ET9500 gaat probleemloos om met in MPEG4 uitgezonden tv-kanalen.

 

 

 

Onder de frontklep vinden we twee interne kaartlezers en twee Common Interface-sloten. Alleen als we gebruik maken van een emulator kunnen we de interne kaartlezers gebruiken. Hebben we de emulator softwarematig in de ontvanger geplaatst, dan zien we dat gelijktijdig gebruik van twee smartcards van bijvoorbeeld CanalDigitaal en TV Vlaanderen geen probleem is. CI-sloten zijn bij Linux-ontvangers altijd problematisch, en ook deze Xtrend is op dit punt geen uitzondering. Het werkt allemaal wel, maar niet echt heel vloeiend. Het beste resultaat werd met de Aston Dual CI behaald.

 

 

 

Linux-ontvangers bieden de meeste mogelijkheden als we alternatieve firmware van hobbygroepen gebruiken. In onze test maken we – net als bij vrijwel alle testen die wij met Linux-ontvangers maken – gebruik van de OpenPli firmware. Het installeren van deze firmware is kinderspel. Plaats de firmware op een USB-stick, steek deze aan de voorzijde in de ontvanger, zet de ontvanger met de powerschakelaar aan en druk gelijktijdig op de OK-toets aan de voorzijde. Het flashen van de ontvanger gebeurt daarna automatisch. 

 

 

 

Voordeel van OpenPli is dat u de ontvanger helemaal naar eigen wens personaliseren en dat standaard de fastscanzenderlijsten van CanalDigitaal en TV Vlaanderen worden ondersteund. Wie een andere zenderlijst wil gebruiken kan via het menu ook andere actuele zenderslijsten in de ontvanger plaatsen. Eigenlijk hoeft men geen enkele zender die op te ontvangen satellieten wordt uitgezonden te missen. Dit komt omdat de Xtrend ET9500 standaard een blindscan optie heeft. Hiermee zoekt de ontvanger elke frequentie op de satelliet af naar uitgezonden signalen. Deze blindscan optie werkt prima, zodat ook feedhunters deze ontvanger kunnen gebruiken. Feeds die in 4:2:2 worden uitgezonden zijn echter niet te bekijken.

 

 

 

In onze test hebben we de Xtrend ET9500 volgeladen met alle beschikbare plugins om te kijken of hij nog steeds stabiel blijft werken. Andere Linux-ontvangers hebben nogal wat moeite met dit soort uitgebreidere configuraties. Deze ontvanger blijft in deze test echter overeind. Sterker nog: waar andere ontvangers hun radertjes moeten laten knarsen, doet de Xtrend het fluitend. Dit komt vooral omdat de ontvanger maar liefst 8 GB NAND flashgeheugen aan boord heeft. Gekoppeld aan de snelle Broadcom MIPS processor zorgt dit ervoor dat vrijwel alles met deze ontvanger vlotjes verloopt. 

 

 

 

Daarbij blijft de zwakste schakel in de keten de gebruikte tuners. Deze hebben soms net even iets te lang nodig om beeld op een bepaalde tv-zender te geven. Dat duurt zeker geen seconden, maar het had net iets sneller gekund. Wellicht dat men hier met een firmware- of driveraanpassing nog iets aan kan doen.

 

 

 

Infotainment staat bij de Xtrend ET9500 voorop. We krijgen veel extra multimediamogelijkheden als we de ontvanger via de router aan het internet koppelen. Als eerste wordt de interactieve dienst HbbTV ondersteund. Steeds meer Europese tv-kanalen – inclusief de Nederlandse publieke en commerciële omroepen – gaan in de directe toekomst HbbTV gebruiken of zijn inmiddels al met HbbTV begonnen. Daarnaast kan men via applicaties ook van interactieve diensten gebruik maken. Denk hierbij aan Uitzending Gemist van de NPO en RTL XL van RTL Nederland. Voor de satellietkijker wordt het dus mogelijk om direct via de televisie van Nederlandse gemist-diensten gebruik te maken. 

 

 

 

Verder zijn er nog tientallen interactieve diensten die specifiek voor de Nederlandse markt gemaakt zijn. En natuurlijk mag YouTube niet ontbreken. Wie van radio houdt komt zeker aan zijn trekken. Natuurlijk zijn er via de satelliet al veel radiozenders te beluisteren. Daar komen met de TuneIn-app nog eens tienduizenden internetradiozenders bij die men direct via deze ontvanger kan beluisteren. 

 

 

 

Naast Nederlandse interactieve diensten kan men ook van vele buitenlandse diensten gratis gebruik maken. Zelfs het porno-aanbod van YouPorn. Om het interactieve multimediagedeelte compleet te maken zijn er voor deze ontvanger veel apps voor smartphone en tablet te downloaden die gebruik maken van het Apple iOS-platform of het Android besturingssysteem – veelal tegen betaling, maar soms gratis. Hiermee kan men ook op het tweede scherm naar televisie kijken via deze ontvanger. 

 

 

 

Over het dagelijkse gebruik kunnen we eigenlijk heel kort zijn. Voor wie nog nooit met een Linux-ontvanger gewerkt heeft is het zeker even wennen om de bediening onder de knie te krijgen. Maar daarna heeft men met de Xtrend ET9500 dan ook één van de meest veelzijdige ontvangers van dit moment in huis. Daarbij zit u niet vast aan allerlei beperkingen die gecertificeerde satellietontvangers met zich meebrengen. Zo kunt u tot vier kanalen gecodeerd opnemen. Deze worden ongecodeerd op de harde schijf geplaatst en zijn daarna dus altijd terug te kijken. Naast deze gecodeerde kanalen kunt u gelijktijdig nog enkele ongecodeerd uitgezonden tv-kanalen opnemen. Het aantal opnames is echter afhankelijk van de satellietontvangstinstallatie die u aan deze ontvanger koppelt. Over de beeldkwaliteit kunnen we kort zijn. Die is subliem.

 

 

 

De Xtrend ET9500 laat al uw tv-wensen en dromen uitkomen. We vinden het de beste twin-tuner ontvanger van dit moment. Dat komt door het beschikbare geheugen, de interactieve mogelijkheden en zijn veelzijdigheid.

 

 

 

CATEGORIE We hebben de Xtrend ET9500 getest in de categorie Linux-ontvangers

 

 

 

FIRMWARE De Xtrend ET9500 werd getest met de firmware van OpenPli
 
 
Mvg Gerard