ServusTV oosterijk alle wedstrijden.

je kan via de PC gratis kijken naar de Formule 1 wedstrijden via het oostenrijkse ServusTV .

Ook de app van servusTV kan je gratis downloaden in de playstore voor je telefoon ,tablet of IPTV ontvangertje .

Nieuws Viaplay of Ziggo/KPN: wie veroorzaakt Formule 1-klachtenregen? Al weken wordt door Nederlanders geklaagd over slechte beeldkwaliteit en haperingen bij het live Formule 1-verslag van Viaplay.

Natuurlijk wijzen de klagers de beschuldigende vinger richting Viaplay. Dat is begrijpelijk. In de voorgaande acht jaar was de Formule 1 live op Ziggo Sport en Ziggo Sport Totaal. in deze periode was er nauwelijks last van storingen. Sinds Viaplay Group – voorheen Nordic Entertainment Group (NENT) – de uitzendrechten wegkaapte bij VodafoneZiggo (Ziggo Sport) en via de eigen streamingdienst Viaplay Formule 1 ging uitzenden, staken de huidige klachten de kop op. Er wordt geklaagd over slechte beeldkwaliteit, het haperen van beeld en zelfs totale onbereikbaarheid van Viaplay tijdens kwalificaties en races. Daarnaast kan een deel van de Formule 1-kijkers maar niet wennen aan het commentaar van Nelson Valkenburg en Melroy Heemskerk en denken zij met weemoed terug naar de periode dat Olav Mol het commentaar bij Formule 1 verzorgde.

Live streaming

Waarom zijn er nu zulke grote problemen, terwijl het verslag van de Formule 1 bij Ziggo Sport voorheen vrijwel probleemloos verliep? Het antwoord op deze vraag moet gezocht worden in de manier waarop het live verslag bij de kijkers thuis wordt aangeleverd. In de periode dat Formule 1 bij Ziggo Sport werd uitgezonden gebeurde dit op lineaire manier, net als bij andere tv-zenders als NPO 1, RTL 4 en SBS6. Viaplay maakt daarentegen gebruik van live streaming. Dit betekent dat iedere kijker zelf via internet een connectie maakt met een van de servers van Viaplay. Door het succes van Max Verstappen is de Formule 1 in Nederland populairder dan ooit. In het vorige seizoen steeg het aantal kijkers van sommige Formule 1-races zelfs boven de twee miljoen kijkers. Met de toen gebruikte broadcastnormen was een dergelijke toeloop geen probleem. Bij live streaming ligt dit naar nu blijkt toch anders.

Viaplay Xtra

De twee grootste netwerkeigenaren VodafoneZiggo (Ziggo) en KPN waren vóór de marktintroductie al bang voor problemen. Ze drongen bij Viaplay Group aan op de komst van een lineair kanaal om het netwerk te ontlasten. Uiteindelijk werd overeengekomen dat providers die een samenwerkingsovereenkomst met Viaplay Group beklonken de kwalificatie en race van Formule 1 Grand Prixes tijdelijk via het lineaire kanaal Viaplay Xtra aan eigen klanten mogen leveren als deze klanten tenminste via de betreffende provider een Viaplay-abonnement afnemen. Omdat Viaplay Xtra via dezelfde broadcastnorm wordt geleverd als Ziggo Sport, is geen sprake van storing als op deze manier wordt gekeken. Viaplay Xtra is beschikbaar bij Ziggo, KPN, T-MobileDelta en Caiway. Viaplay Xtra is echter een tijdelijk kanaal dat in ieder geval tot en met het laatste Formule 1-weekend voor de zomerstop beschikbaar blijft.

Verlenging

Wat er daarna gebeurt, is officieel nog onduidelijk. De kans is echter groot dat Viaplay Xtra in ieder geval tot het einde van het huidige Formule 1 seizoen beschikbaar blijft. Roberta Alenius – hoofd corporate communicatie bij Viaplay Group – laat aan Totaal TV weten dat de weg voor verlenging open is. De woordvoerders Nina Moers (VodafoneZiggo) en Ellen van Heerwaarden (KPN) laten weten dat voortzetting van Viaplay Xtra na de zomerstop van Formule 1 en onderwerp is van de evaluatie die met Viaplay gaat plaatsvinden. Gezien de huidige problemen met live streaming bij Viaplay is het eigenlijk ondenkbaar dat besloten wordt Viaplay Xtra op 1 augustus te stoppen.

Arrogant

De problemen met Viaplay komen dus alleen voor bij Nederlanders die via app op televisie, mediaspeler, tablet, smartphone of website via live streaming naar Formule 1 kijken. Dit zijn vooral Formule 1-liefhebbers die voor 99 euro een jaarabonnement gekocht hebben om online naar hun favoriete sport te kunnen kijken. Eigenlijk is er elk Formule 1-weekend tot nu toe sprake geweest van klachten over de beeldkwaliteit. Leidinggevenden van Viaplay lieten zich in de afgelopen weken op een arrogant klinkende manier uit over de storingen. De problemen zouden worden veroorzaakt door de internetaanbieders en door de abonnee zelf, die de eigen zaakjes niet op orde zou hebben. Of dit nu wel of niet waar is, het is onhandig voor een nieuwe streamingdienst om zich op een dergelijke manier over storingen uit te laten. Zeker in Nederland wordt een dergelijke arrogante houding als uiterst negatief ervaren. Dit mede omdat Viaplay op dit moment na Netflix de duurste streamingdienst is.

Gedeelde netwerken

Vraag is natuurlijk of er een kern van waarheid in de mening van Viaplay zit. Eigenlijk kan je die vraag alleen met ‘ja’ beantwoorden. Dit is een technisch verhaal waarvan we de exacte details maar achterwege laten om dit artikel voor iedereen begrijpelijk te houden. Het komt kortgezegd erop neer dat de capaciteit van internet in een bepaald gebied met de aangesloten woningen op het betreffende netwerk gedeeld wordt. Als binnen dit gebied gelijktijdig meer connecties met het internet tot stand komen, dan heeft dit invloed op kwaliteit en snelheid van de internetverbinding. Als bij het begin van kwalificatie en race het aantal streamstarts van Viaplay piekt, is de kans aanwezig dat de geleverde internetsnelheid onder een bepaald niveau komt en dat de live streaming van Formule 1 wel start, maar dat door de gebruikte technologie met een lagere beeldkwaliteit gebeurt. Als al langer – bijvoorbeeld naar de voorbeschouwing – wordt gekeken dan kan dit tot beeldhaperingen leiden. Dit kan ook bij de nieuwste glasvezelnetwerken optreden, al is de kans kleiner dan bij kabel- en kopernetwerken. Het maakt overigens niet uit of een abonnement met gigabit-snelheid of lagere snelheid wordt gebruikt.

Internetverbinding

Viaplay gebruikt net als veel andere streamingdiensten een techniek waarbij de internetverbinding voor de start van de videostream op kwaliteit en snelheid wordt getest. Aan de hand daarvan wordt automatisch gekozen in welke beeldresolutie de stream wordt aangeboden om deze zonder hapering (buffering) aan de abonnee te kunnen leveren. Bij een streamstart op een moment dat het internetnetwerk intensief wordt gebruikt – bijvoorbeeld bij het begin en kwalificatie van Formule 1 – kan het dus zeker voorkomen dat Formule 1 niet in door Viaplay beloofde Full HD 1080p, maar in een lagere beeldresolutie (slechter beeld) geleverd wordt. Dit is dan overigens niet alleen bij Viaplay het geval. Ook bij het in Nederland voor Formule 1 veel minder gebruikte F1 TV Pro klagen de gebruikers meer dan voorheen over slechtere beeldkwaliteit, haperingen en wegvallen van verbindingen.

Nauwelijks klachten

VodafoneZiggo en KPN zeggen in een reactie tegen Totaal TV dat zij van de eigen klanten weinig tot geen klachten over storing bij Viaplay krijgen. Beide netwerkeigenaren laten weten het dataverbruik op piekmomenten goed te monitoren. “Gedurende de Formule 1-races dit seizoen hebben onze Ziggo-diensten (live tv, Viaplay Xtra kanaal 200 en Ziggo GO) stabiel gefunctioneerd. Tijdens de races wordt er hiervoor voldoende capaciteit op het netwerk beschikbaar gemaakt”, laat VodafoneZiggo-woordvoerster Nina Moers weten. Ellen van Heerwaarden laat namens KPN het volgende weten: “We horen die geluiden over haperingen wel op fora maar we krijgen daar nauwelijks vragen over van onze klanten. Als klanten buiten het lineaire kanaal om kijken, zijn ze afhankelijk van de ontvangst en de beschikbare bandbreedte. Uiteraard monitoren wij extra op piekmomenten, maar via 5G of glasvezel is de streamingskwaliteit eigenlijk altijd goed.”

Lineair heeft voorkeur

De conclusie na de analyse van de problemen bij Viaplay is dat veel bekeken sporten bij voorkeur live op een lineair kanaal uitgezonden kunnen worden. Formule 1 en voetbal zijn in Nederland op dit moment dergelijke sporten. Viaplay wil zich vooral als streamingdienst in de markt zetten. De kans op een blijvend lineair kanaal bij providers is dan ook klein. Het Zweedse bedrijf moet dan wel met Nederlandse internetaanbieders aan de tafel om een goed werkend systeem op te tuigen om live streaming van veel bekeken sporten in goede banen te leiden. Dit is echter makkelijker gezegd dan gedaan. Tot dit traject succesvol is afgerond, is het aan te bevelen om Viaplay Xtra aan providers als lineair Formule 1-kanaal te leveren. En dergelijk kanaal is niet nodig voor darts, Bundesliga, Premier League en andere sporten die live bij Viaplay beschikbaar zijn. Daarvoor is voldoende capaciteit voorhanden om het aantal live kijkers in goede banen te leiden.

 

https://sportinnederland.com/formule-1-livestream-gratis/   

Deze Formule 1-races zijn zonder extra abonnement bij KPN en andere distributeurs te kijken:

 

 

  • 18-04 – Grand Prix Emilia Romagna (RTL Duitsland begin 15.00 uur)
  • 09-05 – Grand Prix van Spanje (RTL Duitsland begin 15.00 uur)
  • 18-07 – Grand Prix van Groot-Brittannië (Channel 4 satelliet begin 16.00 uur)
  • 29-08 – Grand Prix van België (RTL Duitsland begin 15.00 uur)
  • 05-09 – Grand Prix van Nederland (Ziggo begin 15.00 uur)
  • 11-09 – Grand Prix van Italië (RTL Duitsland begin 15.00 uur)
  • 07-11 – Grand Prix van Brazilië (RTL Duitsland begin 18.00 uur)

Als je via de satelliet televisie kijkt kun je via RTL Duitsland gratis en zonder televisie abonnement het hele seizoen van de Formule 1 in 2022 kijken. Het enige nadeel hieraan is dat het Nederlandse commentaar en de Nederlandse beschouwingen niet aanwezig zijn, aangezien dit een Duitse zender is. Wel is het helemaal gratis. Het kanaal is via de providers in Nederland te vinden op de volgende manier:

Grand Prix Radio als stream

Als je het Nederlandse commentaar en de beschouwingen echt niet wil missen is er een hele eenvoudige oplossing. Over de hele wereld kun je gratis online Grand Prix Radio luisteren. Als je dus kijkt via RTL Duitsland en het commentaar van Grand Prix Radio aanzet pak je de hele race praktisch mee zoals hij op Viaplay te zien zou zijn.

wilt u Max Verstappen continu schittert in de Formule 1, worden de GP’s steeds interessanter om te kijken. Helaas is het een stuk lastiger geworden om gratis een uitzending of livestream te volgen. In dit artikel leggen we je uit hoe je (gratis) Formule 1 livestreams kunt kijken.

Vanaf volgend seizoen heeft niet Ziggo, maar streamingdienst ViaPlay de uitzendrechten. In dit artikel check je de abonnementskosten en andere informatie.

Een paar jaar terug kon je nog gewoon gratis Formule 1 via de BBC of Veronica kijken. Die rechten verhuisden helaas naar respectievelijk Channel 4 en Ziggo. In het geval van Ziggo kun je proberen om een account te delen met een vriend of collega die wel een abonnement heeft. Of zelf een abonnement bij Ziggo afsluiten.

Ziggo-account delen

De Ziggo Go-app kun je namelijk tegelijkertijd op drie apparaten gebruiken. Oftewel: jouw collega met een abonnement kan zijn inloggegevens met jou delen. Zo kijken jullie allebei in je eigen huis naar de nieuwste race. In totaal kunnen drie mensen tegelijk op één account kijken. Dit zijn de zenders die Formule 1 uitzenden:

  • Ziggo Sport (Nederland)
  • Channel 4 (Engeland)
  • Sport Telenet (België)
  • RTBF (België)

Heb je KPN? Dan kun je RTL Duitsland kijken door kanaal 46 te zappen. Klanten van Ziggo kunnen terecht bij kanaal 58. Channel 4 is ook in Nederland te ontvangen, maar enkel via een satelliet. In België kun je terecht bij RTBF en Sport Telenet. De Formule 1 heeft sinds 2018 ook een eigen streamingdienst, maar die werkt zonder VPN nog niet in Nederland.

Gratis Formule 1 streams

Is dat geen optie? Dan kom je in het grijze gebied van livestreams. Dat zijn gratis online uitzendingen van Formule 1 races, vaak illegaal door de streamer opgenomen. De kwaliteit ligt met 480p tot 720p iets lager dan dat je gewend bent, maar het is zeker goed te doen.

De FIA doet er alles aan om die streams zo snel mogelijk offline te halen, dus het kan zomaar zijn dat je halverwege de GP opeens alsnog moet wisselen. Mits je daar vrede mee hebt, zijn streams een prima alternatief. Dit zijn de beste bronnen voor gratis livestreams:

He’s Goal

Kies voor Formule 1, en klik vervolgens op de actuele link. Zorg dat je op het rode kruisje klikt om de stream te beginnen.

Klik hier om te beginnen met kijken

CricHD

De kwaliteit ligt op CricHD iets hoger dan op He’s Goal, maar de website ligt er wel vaker uit. Mooie bonus: je kunt naast de prestaties van Max Verstappen ook prima voetbal kijken via deze site.

TotalSportek

TotalSportek is iets toegankelijker, omdat er per GP wordt uitgelegd hoe het gratis streamen werkt. Bovendien zijn deze streams zeer stabiel, al is de kwaliteit soms even slikken.

Klik hier om te beginnen met kijken

F1 Streams

F1 Streams is een Nederlandse site die naast TV-zenders ook Formule 1 uitzendt. Gratis, welteverstaan. Ook hier valt de kwaliteit soms tegen, maar dat wordt ruimschoots goedgemaakt met het aanbod.

Klik hier om te beginnen met kijken

Nog meer livestream-opties

Werken de bovenstaande links niet, of valt de kwaliteit tegen? We zetten nog wat populaire sites voor je op een rijtje:

Alleen te zien met VPN

Mocht dit allemaal nog steeds niet lukken, dan zijn er ook nog een paar goede gratis Formule 1-livestreams die je alleen via een VPN kunt bekijken. Een overzicht.

Reageer op artikel:

Formule 1 gratis kijken: dit zijn de beste livestreams

 DatumGrand PrixZondag 20 maartGP van BahreinZondag 27 maartGP van Saoedi-ArabiëZondag 10 aprilGP van AustraliëZondag 24 aprilGP van Imola, ItaliëZondag 8 meiGP van Miami, de Verenigde StatenZondag 22 meiGP van SpanjeZondag 29 meiGP van MonacoZondag 12 juniGP van AzerbeidzjanZondag 19 juniGP van CanadaZondag 3 juliGP van Groot-BrittanniëZondag 10 juliGP van OostenrijkZondag 24 juliGP van FrankrijkZondag 31 juliGP van HongarijeZondag 28 augustusGP van BelgiëZondag 4 septemberGP van NederlandZondag 11 septemberGP van ItaliëZondag 25 septemberGP van RuslandZondag 2 oktoberGP van SingaporeZondag 9 oktoberGP van JapanZondag 23 oktoberGP van Austin, de Verenigde StatenZondag 30 oktoberGP van MexicoZondag 13 novemberGP van BraziliëZondag 20 novemberGP van Abu Dhabi

Gratis F1 streams

voor somige streams ben je een VPN verbinding nodig

https://www.vpngids.nl/nieuws/?_search=formule1

Wat kost de Formule 1 via Viaplay in 2022?

De Formule 1 verhuist in 2022 van Ziggo naar het Scandinavische NENT (Nordic Entertainment Group), dat via haar streamingdienst Viaplay de F1 gaat aanbieden aan de Nederlandse fans.

De Formule 1-fans kunnen het volledige seizoen kijken voor een bedrag van 13,99 euro per maand. Voor dat bedrag kan men alle vrij trainingen, de kwalificatie én de race zien. De uitzendingen worden direct vanaf het circuit voorzien van commentaar door Nelson Valkenburg en Melroy Heemskerk.

Rondom de sessie is er een uitgebreide programmering met een voorbeschouwing vanuit de studio in Nederland, aangevuld met reportages en interviews direct vanaf het circuit.

Hoe kan ik de Formule 1in 2022 via Viaplay kijken?

Viaplay is een streamingdienst. Na het afsluiten van een abonnement is de app toegankelijk en kan je kijken via je smart TV, Apple TV, mobiele telefoon, tablet of laptop.

Je kunt een abonnement direct afsluiten bij Viaplay, maar het is ook mogelijk om een abonnement af te sluiten via verschillende partners, waaronder Ziggo en KPN.

Wat kan ik naast Formule 1 nog meer kijken met Viaplay?

De Formule 1 is vanzelfsprekend het belangrijkste product van Viaplay, maar NENT biedt ook andere sporten aan. Zo kan je onder meer kijken naar diverse voetbalcompetities, waaronder de Duitse Bundesliga en vanaf augustus 2022 ook de Premier League. Darts, snooker en pool evenementen zijn ook de volgen met een abonnement. Daarnaast zijn alle KSW mixed martial arts toernooien te zien bij Viaplay.

Daarnaast is er een pakket aan movies en series voor mannen, vrouwen en kinderen. Onder de noemer Viaplay Originals zijn er ruim dertig originele producties beschikbaar zoals 'The Box', 'Honour' en 'Love me'. De Scandinavische producent heeft ook nog 60 premières gepland staan voor volgend jaar.

Op de streamingdienst kan daarnaast gekeken worden naar Hollywood-films zoals 'Men in Black', 'Charlie's Angels' en 'Bad Boys for life'. Deze films zijn direct beschikbaar. Voor de kleintjes zijn er de bekende kinderseries van 'Peppa Pig', 'My Little Pony' en 'LEGO Ninjago'.

Dit kost een Viaplay-abonnement en dit zijn de Formule 1-analisten

De Formule 1-uitzendingen zullen vanaf 2022 verzorgd worden door Viaplay. De streamingdienst kiest hier voor een aantal bekende en onbekende gezichten voor presentatie, commentaar en analyses. Benieuwd wat het abonnement gaat kosten en wie er allemaal in de uitzending verschijnen? Check dan de video hieronder!

geselecteerd als afspeelkwaliteitvolume is 80%

00:00

|

Slingbox

Test Slingbox Pro-HD, tv-kijken op afstand

Met webtechnologie van Slingbox zit de kabeltelevisie niet meer vast aan de kabel. Live tv-zenders bekijken kan ook in de trein, het vliegtuig of op het werk.

De Slingbox is een kastje dat het signaal van de televisie in de huiskamer vertaalt in een datastroom. Via streaming video kun je via elk apparaat met een internetverbinding je eigen tv-zenders blijven volgen. Zowel onderweg (via smartphones als de iPhone, BlackBerry, Symbian, Android) als in huis (via de laptop of vaste computer) heb je er dus een tweede tv-scherm bij. Placeshifting, zo word het genoemd. Als variant op het al ingeburgerde timeshifting.

De technologie van Slingbox is al een paar jaar in de VS te koop. In Nederland is het apparaat relatief onbekend. Kabelaar UPC verkocht de Slingbox eventjes in 2007. De meest luxe versie, de Pro-HD is vanaf nu officieel in Nederland te koop. Daarnaast is er sinds kort een Slingbox applicatie beschikbaar voor de iPad, een apparaat dat dankzij z’n 9,7 inch scherm nog het meest lijkt op een draagbare televisie.

De prijs van de losse iPad applicatie – 24 euro –is niet misselijk. Volgens ingewijden bij Slingbox hebben sommige klanten de applicatie aangeschaft in de hoop meteen televisie op hun tablet pc te kunnen kijken. Om er vervolgens achter te komen dat ze er toch nog een kastje bij moeten kopen à 300 euro. Overigens is alle mobiele software voor de SlingBox behoorlijk aan de prijs.

Sling Media Slingbox Pro

Op afstand tv-kijken

Met de Slingbox is het mogelijk om de beelden van je eigen digitale ontvanger thuis te bekijken vanaf elke plek ter wereld. De enige voorwaarde is dat je er een snelle internetverbinding hebt. Met de Slingbox Pro is zelfs kijken naar HDTV mogelijk. Hoe goed werkt dat in de praktijk?

Als we de Slingbox Pro uit de doos bevrijden, blijkt hij heel anders dan dat we hadden gedacht. Niet een stevige metalen behuizing, maar gewoon plastic. Aan de achterzijde zien we eigenlijk alleen maar cinch en S-video aansluitmogelijkheden, maar geen aansluiting voor scart. Daarvoor levert men verloopstukjes mee. De HDMI-aansluiting kan, eveneens via een verloopje, gebruikt worden voor component (YPbPr) signaal.

Het aansluiten van de Slingbox en de apparatuur die de Slingbox moet gaan bedienen is kinderspel. Zelfs de meegeleverde, zeer beknopte Nederlandstalige handleiding is eigenlijk niet nodig, want alles wijst zich vanzelf. De Slingbox wordt via een netwerkkabel op de router aangesloten. En dan begint het echte werk: installatie van de Slingbox. Hiervoor moeten we naar de Slingbox website. De installatie voor gebruik binnen huis is nog wel voor de meeste mensen te doen. Wil je de Slingbox echter configureren zodat je hem ook kunt gebruiken buiten je eigen thuisnetwerk, dus via internet in de gehele wereld, dan is toch wel enige computerkennis nodig. Zo moeten er in de router enkele poorten worden opengezet die specifiek gebruikt worden door de Slingbox.

Op de Slingbox Pro kunnen tot vier decoders of apparaten worden aangesloten. Twee daarvan kunnen we ook op afstand bedienen. Daarvoor zijn twee remote-oogjes meegeleverd die het signaal van de afstandsbediening nabootsen. In onze test koppelden we een UPC HD-DVR Mediabox aan de Slingbox. Toen we deze keuze ook kenbaar hadden gemaakt in de Slingbox, konden we de decoder via de virtuele afstandsbediening op afstand beheren. Vanaf de andere kant van Nederland programmeerden we bijvoorbeeld uitzendingen die opgenomen moesten worden. Of we keken via de UPC Mediabox naar het video on demand-aanbod.

Als we op afstand kijken met een vaste internetverbinding werkt alles perfect. Via een mobiele 3G internetverbinding merkten we toch wel regelmatig haperingen in het beeld op. Wel leuk was dat we bijvoorbeeld via een Wi-Fi internetverbinding op de iPad konden kijken naar digitale televisie van UPC via de Slingbox. Nadeel is dan wel weer dat er een speciaal programma gekocht moet worden (€23,99) om dit mogelijk te maken.

Naast het kijken via de laptop, computer, mobiele telefoon of iPad gehad is het ook mogelijk om via de televisie op afstand gebruik maken van de op de Slingbox aangesloten apparatuur. Hiervoor is er de SlingCatcher; een apparaat dat via cinch (en ook met verloop op scart), YPbPr en HDMI op de televisie wordt aangesloten. Ook de SlingCatcher dient met een netwerkkabel op het thuisnetwerk te worden aangesloten. Leuke extra is dat in deze Catcher ook een mediaspeler is ingebouwd. Zo kunnen we behalve de aangesloten UPC decoder op afstand ook nog films, foto’s en muziek bekijken en beluisteren op de televisie waarop de Catcher is aangesloten. De beeldkwaliteit is via de Catcher zeer goed: het ideale apparaat om in het hele huis te kijken naar digitale televisie, inclusief video on demand-diensten.

Maar ook op de camping is het niet meer nodig om de schotelantenne te plaatsen. Je neemt je digitale televisiedecoder van thuis gewoon virtueel mee op vakantie of naar de camping. Je ziet dezelfde televisiekanalen die je thuis ook altijd ziet en kunt op afstand gewoon alle programma’s die je wilt opnemen instellen. Aan deze luxe hangt wel een stevig prijskaartje. Want om optimaal van je Slingbox te kunnen genieten is eigenlijk de aankoop van de SlingCatcher een must. Is deze investering eenmaal gedaan, dan kom je er al snel achter dat het elke euro dubbel en dwars waard is.

De Slingbox opent ook de deuren naar zaken waarvan liefhebbers alleen maar kunnen dromen. Zo kan men via het internet aan Amerikaanse adressen komen waarmee via een Slingbox-constructie een Amerikaanse decoder gedeeld wordt. Je kijkt dan via de computer, iPad of SlingCatcher naar Amerikaanse kabelnetwerken. En dus Amerikaanse zenders. En je bedient “jouw” Amerikaanse decoder van afstand. Natuurlijk moet hiervoor aardig in de geldbuidel worden getast. We zien op het internet bedragen van 100 tot 200 dollar per maand voor dit soort Amerikaanse Slingbox-aansluitingen voorbij komen. Erg duur, maar als je een fan bent van Amerikaanse zenders of HD-freak die ook weleens wil zien wat in het HD-land per uitstek gaande is, dan is het wellicht het overdenken waard. Wie kan in Europa bijvoorbeeld zeggen dat hij via zijn televisie naar de Amerikaanse countryzender CMT kan kijken? En nog in HD-kwaliteit ook!

De Slingbox is de meest ideale oplossing die wij tot nu toe zijn tegengekomen om binnen- en buitenhuis digitale televisiedecoders te beheren en gebruiken. Zelfs mobiel tv-kijken met een decoder uit je eigen huis is nu mogelijk.


VANGEN
Maak je Slingbox configuratie compleet met de SlingCatcher (€299,-). Deze is ook als mediaspeler te gebruiken.

3G NIET GENOEG
We kunnen de Slingbox gebruiken via diverse mobiele telefoons. Gebruik via 3G levert wel regelmatig streamproblemen op. Gevolg: haperingen in beeld.

Nieuwe Slingbox op de markt

Sling Media heeft eindelijk een nieuwe Slingbox op de markt gebracht. De nieuwe Slingbox is de vervanger van de oude Slingbox Solo en is met meer HD-kanalen klaar voor de toekomst.

De oude Slingbox Solo is niet te gebruiken via de nieuwe Slingbox app die voor het bekijken van tv-kanalen en opgenomen programma’s via computer, laptop, smartphone en tablet nodig is. De nu op de markt gebrachte opvolger Slingbox 350 wordt wel door deze Slingbox app ondersteund.

1080p HD-streaming

Naast de Slingbox 350 heeft Sling Media ook de Slingbox 500 op de markt gebracht. Deze heeft wifi en de mogelijkheid van HDMI in en out. Hiermee kan men – net als de onlangs door Sony op de markt gebrachte Google TV netwerkspeler – de Slingbox tussen de digitale tv-decoder en televisie plaatsen. Hierdoor kan men onder meer via één HDMI-aansluiting geïntegreerd gebruik van de Slingbox en de digitale tv-decoder maken. Het is voor het eerst sinds 2008 dat Sling Media weer nieuwe hardware op de markt brengt. De Slingbox 350 kost in Amerika 179 dollar, de uitgebreidere Slingbox 500 299 dollar.

 

TV op afstand

Het concept van de Slingbox is dat men op afstand naar televisie via de tv-decoder kan kijken. In combinatie met een Slingplayer kan men de decoder via een internetaansluiting op elke plek in de wereld bedienen en naar tv-zenders kijken. In Nederland kijken diverse tv-kijkers op deze manier live naar bijvoorbeeld Amerikaanse televisie. Op internet zijn sites te vinden waar men – tegen forse betaling – een buitenlandse tv-decoder kan huren om het tv-aanbod op afstand via de Slingbox te kunnen bekijken.

Wil je tv kijken via internet, live voetbal kijken of gewoon gratis tv kijken, dan zijn er een aantal mogelijkheden:

  • je bezoekt websites die claimen tv-kanalen aan te bieden en meestal levert dat gedoe op, zoals slechte kwaliteit of het installeren van allerlei programma’s die je niet wil en geen ondersteuning van tablets/smartphones
  • óf je betaalt (fikse) bedragen om een kanaal of wedstrijd eenmalig in Nederland te bekijken. Kijken in het buitenland werkt dus niet.

Eigenlijk is het vreemd dat je éxtra moet betalen voor tv op internet, als je maandelijks al betaalt voor je tv-kanalen thuis!

Gelukkig kun je erg simpel overal ter wereld tv kijken via internet en zo gratis al jouw kanalen bekijken op iPad, tablets, laptops of smartphones.

Geïnteresseerd? Lees dan gauw verder hoe dit werkt in deze Slingbox 500 review.

Wat is een Slingbox?

Met een Slingbox kun je overal ter wereld gratis tv kijken op internet, via een smartphone, laptop of tablet. De enige voorwaarde is dat je een internetverbinding hebt.

Een Slingbox biedt je de mogelijkheid om via een app je tv-kanalen van thuis te bedienen, alsof je gewoon thuis zit.

Hierdoor heb je volledige controle over al jouw betaalzenders waar je maandelijks al voor betaalt aan je internetprovider.

Wanneer gebruik je een Slingbox?

Indien je op vakantie gaat of voor enige tijd in het buitenland moet verblijven, dan wil je wel graag alle Nederlandse zenders ontvangen.

Dat lukt meestal niet, omdat door content-rechten je die zenders niet in het buitenland mag zien of omdat je specifieke (live) betaalzenders hebt die sowieso niet in het buitenland te ontvangen zijn. 

Een andere situatie is als je niet op tijd thuis kan zijn voor live voetbal, je nu de mogelijkheid hebt om tóch on-the-go de wedstrijd te zien. Geen gedoe meer dus met (illegale) kwaliteitsarme zenders zoeken op internet.

Ook kun je snel een programma of serie opnemen via de Slingbox, zodat je deze later terug kan zien. Of juist een reeds opgenomen opname via de Slingbox bekijken, waar je ook bent.

Kortom: je kijkt overal gratis tv alsof je thuis zit!

Voordelen Slingbox 500

De Slingbox 500 heeft grote voordelen, zoals:

  • Overal gratis tv kijken via internet, op jouw tablet, laptop of smartphone met een app
  • Eenmalige investering, dus nooit meer kosten achteraf
  • HD-beeld streamen naar je device
  • Kanalen wisselen op afstand, alsof je thuis zit
  • Series en films opnemen en bekijken van afstand
  • Foto’s synchroniseren op afstand, dus je eigen cloud
  • Werkt op Windows, Mac, Android, iPhone/iPad, Blackberry en Windows Phone

Hoe werkt een Slingbox

Een Slingbox werkt als een apparaat tussen je tv-ontvanger thuis en je modem die verbonden is met het internet. Vervolgens log je in op je Slingbox via een app op je laptop, tablet of smartphone. Schematisch ziet dat er zo uit:

Hoe sneller je internetverbinding thuis is (de uploadsnelheid / versturen van data), des te mooier de beeldkwaliteit is die je ontvangt in je app.

Het is dan te adviseren om ook een redelijk snelle verbinding te hebben waar jij op dat moment bent, zodat de kwaliteit op z’n mooist is.

In je app kun je vervolgens op afstand je tv aanzetten en van kanaal wisselen.

Zodra je verbonden bent via je app, test de Slingbox eerst de kwaliteit van je internetverbinding. Je ziet daarom in het begin nog blokjes en onscherpte, maar al (erg) snel wordt de kwaliteit beter, tot een constante kwaliteit die jouw internetverbinding op dat moment aan kan.

Wat zit er in de doos van de Slingbox 500?

De Slingbox 500 wordt geleverd in een stevige doos, zodat de inhoud goed beschermd blijft en het geheel een degelijke uitstraling mee geeft. De zijkant van de doos geeft aan welke onderdelen je kunt verwachten in de doos, namelijk:  

  • De Slingbox 500
  • Snel-starten gids
  • Composiet Video kabel
  • Component Video kabel
  • HDMI kabel
  • Stereo audio kabel
  • Ethernet kabel
  • Voedingsadapter
  • Een afstandsbediening voor Slingbox 500 (met batterijen)
  • Infra-rood oog

In de doos zelf tref je bovenstaande inhoud dan als volgt aan:

De Slingbox 500 is gemaakt in een vorm die hoogst opmerkelijk genoemd mag worden. Hij valt op, maar is erg onhandig in een tv-kast te plaatsen bij de vaak kleinere tv-ontvangers.

Aansluitingen op Slingbox 500

Aan de achterkant van de Slingbox zitten allerlei aansluitingen, zodat je verschillende typen tv-ontvangers kunt aansluiten. Zo vind je composiet (rood-wit-geel), component (groen-blauw-rood) en HDMI.

Ook is een USB-aansluiting aanwezig, waar je een USB-stick of externe harde schijf aan kunt koppelen. Hiermee kun je video’s en muziek afspelen op je tv thuis via ‘SlingProjector’ en ook gebruik maken van ‘SlingSync’ waarbij je foto’s en video’s kunt synchroniseren van afstand op je Slingbox. Zo heb je dus je eigen ‘cloud‘-oplossing. Maar daar later meer over.

Verder tref je ook een poortje voor een infra-rood oogje aan.

Deze is gemaakt in de vorm van een piramide en moet je richten op de tv-ontvanger.

Het bereik is dik in orde, je hoeft de piramide namelijk niet recht voor de tv-ontvanger te plaatsen.

Tot slot kun je via Ethernet (met een netwerkkabel) een fysieke verbinding maken met je router/modem of draadloos via WiFi.

Vooral dat laatste is superhandig, omdat je dan geen kabels hoeft te trekken van Slingbox naar de modem. Die staat vaak toch op een andere plek, zoals in de meterkast. In mijn test-opstelling heb ik WiFi gebruikt en dit werkte probleemloos, zonder kwaliteitsverlies.

Belangrijk om te vermelden is dat de Slingbox 500 in theorie Full-HD (1080p) beeld kan streamen naar je apps. In de praktijk werkt dit niet op tv-ontvangers in Nederland, omdat het digitale signaal uit je tv-ontvanger beveiligd is, zodat de uitzending niet opgenomen kan worden op een ander apparaat dan de tv-ontvanger zelf.

Deze beveiliging heet HDCP en dat zorgt er dan ook voor dat een tv-ontvanger aansluiten op HDMI resulteert in zwart beeld in je apps. De enige oplossing om HD-beeld (1080i) te kunnen versturen is via Component. Geluid verloopt dan via Composiet (rood-wit). 

Dit is dus geen beperking van de Slingbox, maar iets dat vanuit de content-aanbieders wordt opgelegd in de tv-ontvangers.

De Slingbox voor het eerst instellen

Nadat je de Slingbox fysiek hebt verbonden aan je tv-ontvanger en je modem, is het tijd om de Slingbox 500 in te stellen. Hiervoor gebruik je (eenmalig) een computer (Windows/Mac), door middel van een browser.

Deze computer moet in hetzelfde interne netwerk verbonden zijn als de Slingbox, omdat het installatie-programma anders de Slingbox niet kan vinden.

Via dit programma stel je in welke tv-ontvanger je hebt voor je afstandsbediening in de apps, wat jouw land is en de vindbaarheid van de Slingbox voor je apps.

Standaard bevat dit installatie-programma een grote hoeveelheid tv-ontvangers die wereldwijd verkrijgbaar zijn. Maar het is een utopie om te denken dat alle ontvangers te installeren zijn via dit programma. In mijn geval stond de tv-ontvanger er niet tussen.

Dit installatie-programma biedt de mogelijkheid om een zogenaamd ‘bin‘-bestand in de Slingbox te laden vanaf je computer. Dit bin-bestand bevat alle instructies uit de afstandsbediening die hoort bij jouw tv-ontvanger.

Allereerst heb ik telefonisch contact gezocht met de Helpdesk van Slingbox om mij hierbij te helpen. Een vriendelijke Engelstalige man legde mij uit dat er een forum is waar hulp geboden wordt bij het verkrijgen en installeren van dit soort bestanden.

Hij legde mij verder uit dat er geen Nederlandstalige helpdesk meer is, vanwege het lage aantal calls in het verleden. Hij beloofde verder een ‘ticket’ aan te maken om deze case aan te melden. Ik heb er nooit meer wat van gehoord.

Na wat zoekwerk kom ik uit op het JP1-forum, waar officieus hulp wordt geboden door enthousiastelingen die verstand hebben van het creëren van dit soort bin-bestanden. Het is namelijk een specialistisch klusje, waar je specifieke kennis en hardware voor nodig hebt.

Al gauw kom ik in contact met zo’n specialist, Alan Richey genaamd. Hij blinkt werkelijk uit in zijn support voor de Motorola 1853 en 1963 op het Slingbox-forum en geeft later in een mailwisseling aan dat hij deze support levert, omdat ook hem opgevallen is dat Slingmedia (het moederbedrijf achter de Slingbox) geen geweldige support levert bij het verkrijgen van nieuwe afstandsbediening-bestanden.

Hij adviseert deze bestanden overigens vanaf een Windows-computer te installeren, omdat er een bug schijnt te zijn met een Mac, waardoor je het in 1 keer goed moet installeren.

Op het JP1-forum daarentegen tref je al veel bin-bestanden aan die de huidige tv-ontvangers ondersteunen. Het forum van SlingMedia zelf bevat op zich duidelijke uitleg en eigen video’s over allerhande zaken.

Na flink wat uren besteed te hebben, is het uiteindelijk gelukt om het juiste bin-bestand in de Slingbox 500 te krijgen.

Slingbox in de praktijk op een laptop

Je kunt SlingPlayer, zo heet de app namelijk, bereiken in een willekeurige browser via ‘Watch Slingbox‘ op een computer. Geregeld zijn er updates voor deze gratis app, die je dan eerst moet installeren voor je verder kunt. 

Zoals je in onderstaande screenshot kunt zien, heb je een afstandsbediening die je met je muis kunt bedienen.

Verder heb je via het tandwieltje enkele instellingsmogelijkheden, zoals de beeldverhoudingen en de beeldkwaliteit (hoe hoger de kwaliteit, des te sneller beide interverbindingen moeten zijn).

Mijn advies is dat laatste op ‘Auto‘ te laten staan, zodat de Slingbox zelf automatisch detecteert wat de beste kwaliteit is voor jouw internetverbinding.

In mijn test-opstelling heb ik een 100/100 mbit glasvezelverbinding gebruikt en een 15/1,5 mbit adsl-verbinding.

Met de glasvezelverbinding haalde ik het maximum uit de Slingbox qua beeldkwaliteit. Scherp beeld en geluid via een variabele uploadsnelheid van rond de 11 mbit voor HD-kwaliteit en 5 mbit voor SD.

Met de adsl-verbinding daarentegen is de uploadsnelheid het probleem. HD-beeld kun je vergeten op 1.5 mbit uploadsnelheid.

Desondanks bezit de Slingbox goede software om uit die magere lijn, toch een heel acceptabele beeldkwaliteit te persen. 

Op een laptop is in beide gevallen de kwaliteit goed. Hoe groter je beeldscherm, des te sneller je kwaliteitsverlies opmerkt. Als je dan ook nog volledig scherm gebruikt, is het afhankelijk van eerder genoemde factoren of je prima beeldkwaliteit hebt of toch wat minder scherp.  

Volledig scherm op een 27″ iMac
(verkleind van 2560 x 1440)

Hierboven zie je een screenshot van de kwaliteit op een groot scherm, met een hoge resolutie.

Op een minder snelle internetverbinding is het advies niet volledig scherm te gebruiken.
Het beeld is hierdoor scherper.

In bovenstaand plaatje is de app op de laptop niet volledig scherm. Hierdoor worden uiteraard de details scherper, maar is het scherm kleiner. Dit is zeer geschikt wanneer je internetverbinding niet te snel is, zodat het kwaliteitsverlies minder zichtbaar is.

SlingPlayer in het buitenland

Zoals eerder aangegeven, kun je overal ter wereld gebruik maken van de Slingbox.

Tijdens mijn bezoek aan Egypte heb ik veelvuldig gebruik gemaakt van de Slingbox op mijn iPad en laptop.

De adsl-verbinding aldaar was een schamele 1 mbit, zodat ik op het ergste voorbereid was.

Tot mijn verwondering was zowel op de iPad en laptop de kwaliteit acceptabel genoeg om de uitzending prima te kunnen volgen.

Af en toe was er sprake van bufferen zodat de verbinding stokte, maar dat resulteerde niet in het verliezen van delen van de uitzending.

Een iets snellere verbinding lost dat bufferen op, want na de upgrade naar een 2 mbit-verbinding was dit probleem verholpen en werd de kwaliteit al gauw nóg beter.

SlingPlayer is de app voor smartphones en tablets

De app waarmee je op tablets en smartphones vanaf je Slingbox kijkt, wordt SlingPlayer genoemd. SlingPlayer is er voor iOS:

Daarnaast is SlingPlayer er voor 

De support voor Blackberry apparaten is gestopt, maar je kunt een oude SlingPlayer versie downloaden voor Blackberry.

Voor Windows Phone kun je terecht bij deze link voor SlingPlayer voor Windows Phone.

Bedenk vooraf goed voor welk apparaat je SlingPlayer aanschaft, aangezien de aanschaf dan alleen geldt voor dat besturingssysteem.

In het geval van Android en iOS is er best wat voor te zeggen, maar wat onaangenaam is dat je voor een iPad en iPhone twee aparte licenties moet aanschaffen. Dat had gewoon een universele aanschaf moeten zijn.

Gelukkig zijn er wel geregeld updates beschikbaar.

TV kijken op iPad en iPhone

 

 

Op mijn iPad mini 3G en iPhone 5 heb ik SlingPlayer de afgelopen weken getest. Zowel op WiFi als op 3G en dus mobiel internet. 

 

Het is heerlijk om in de trein of in een wachtkamer met de koptelefoon even tv te kijken.

 

De beeldkwaliteit op 3G is iets minder, omdat je te maken hebt met drukte op het netwerk en een wat langzamere verbinding.

 

Desondanks is de kwaliteit meestal goed genoeg. Valt het bereik terug, dan merk je dit direct in de beeldkwaliteit. Je krijgt blokjes en de SlingPlayer probeert een betere kwaliteit te bereiken, door constant de verbindingssnelheid te testen.

 

Herstelt die zich, dan merk je dit ook weer in scherper beeld èn geluid. Je kunt in de SlingPlayer ook zien op wat voor snelheid er op dat moment verbinding is.

 

Bij een voetbalwedstrijd op het kleine scherm van de iPhone is de bal redelijk lastig te volgen. Overige uitzendingen met grotere objecten zijn prima.

 

De software is helder opgezet, waarbij je initieel op ‘Verbinding‘ klikt. Na de succesvolle connectie met de Slingbox thuis, krijg je het beeld te zien met een aantal snelkoppelingen. 

 

Zo krijg je bijvoorbeeld snel toegang tot de tv-gids, je opnames, de afstandsbediening en de opties.

 

Via de afstandsbediening in de SlingPlayer, kun je alle opties die op de echte afstandsbediening aanwezig zijn ook gebruiken.

 

In de praktijk duurt het versturen van een opdracht naar de Slingbox thuis enkele seconden, waarna je handeling zichtbaar wordt. Voor het wijzigen van een kanaal dat je al kent is dat acceptabel.

 

Wanneer je echter in de tv-gids van kanalen wilt wijzigen, zul je voor elke keer dat je het pijltje indrukt een paar seconden moeten wachten. Dat is vervelend. 

 

Mijn oplossing daarvoor is om mijn meestgebruikte kanalen op te slaan als ‘Favorieten‘, zodat ik snel het juiste kanaal kan bezichtigen. 

 

 

 

Klik op onderstaande foto’s voor grotere versies

 

De beeldkwaliteit selecteren. Auto is aangeraden voor de meeste verbindingen.

Alle overige knopjes van de afstandsbediening vind je hier.

Met de pijltjes kun je door menu’s navigeren en van pagina’s wisselen

Makkelijk een kanaalnummer intypen.

Volwaardige tv-gids beschikbaar, zoals thuis

Hiermee kun je pauzeren.

SlingProjector en SlingSync

 

 

 

De Slingbox 500 biedt een aantal extra’s in de vorm van SlingProjector en SlingSync. Achterop de Slingbox 500 zit een USB-poort, waar je een USB-stick of externe harde schijf aan kunt koppelen. Op deze media kun je films, foto’s en muziek plaatsen.

 

 

 

 

SlingProjector

 

 

 

 

Met SlingProjector kun je alle media in theorie vervolgens via de Slingbox 500 op je tv afspelen. Je gebruikt hiervoor de SlingPlayer app of de meegeleverde fysieke Slingbox afstandsbediening.

 

In de praktijk blijkt dit meer een gimmick dan iets dat goed werkt. MKV-bestanden zijn problematisch, het geluid loopt niet synchroon met de video en ondertitels vindt de Slingbox blijkbaar niet fijn, want die worden niet afgespeeld. 

 

Ook complexere geluidsformaten zoals DTS worden niet herkend; sterker nog: het bestand wordt niet afgespeeld. Foto’s zijn gelukkig geen probleem.

 

De Slingbox is een apparaat om overal content af te spelen. Het bevreemdt mij dan ook dat gegevens op je harde schijf -niet- via SlingPlayer af te spelen zijn.

 

Zeker met SlingSync, waarbij je media opslaat, zou je gewoon toegang moeten krijgen tot die content. 

 

Erg vreemd dus en dat maakt SlingProjector in mijn ogen een toepassing die nagenoeg onbruikbaar is. 

 

 

 

SlingSync

 

De Slingbox 500 herbergt een heuse ‘cloud’-oplossing. Vanaf je iPhone (Android en iPad worden thans niet ondersteund) kun je foto’s en video’s synchroniseren naar je Slingbox thuis.

Dit kan ook automatisch gebeuren. Is het een nuttige toepassing? Niet echt, zeker omdat je na het opslaan ze niet meer kunt benaderen vanuit de SlingPlayer app. Dat kan alleen thuis op je tv.

Slingbox Afstandsbediening

De bijgeleverde afstandsbediening is klein en voelt degelijk aan. De knopjes zijn redelijk zacht en dat is wel zo prettig. Gelukkig zijn er AAA-batterijen meegeleverd. 

Met deze afstandsbediening kun je een aantal zaken:

  • de Slingbox 500 instellen en bedienen
  • content vanaf de USB-poort afspelen
  • de input wisselen op de verschillende aansluitingen

Via deze afstandsbediening stel je zaken als WiFi in, indexeer en speel je de inhoud van de harde schijf af die verbonden is aan de USB-poort.

Heb je twee ontvangers, bijvoorbeeld 1 aangesloten op de Composiet-ingang en de andere op de Component-ingang, dan kun je ook schakelen tussen deze twee.

Dit is overigens ook mogelijk in SlingPlayer.

Verder kun je de content benaderen die je opgeslagen hebt met SlingSync. 

In de praktijk is het handiger om deze afstandsbediening te gebruiken, maar theoretisch gezien zouden ze dit softwarematig ook kunnen oplossen in de SlingPlayer app. Dat zou het bedrag meer rechtvaardigen wat je kwijt bent voor SlingPlayer.

Conclusie

 

Met de Slingbox 500 kun je tv kijken via het internet in binnen- en buitenland.  

 

Er is brede ondersteuning om allerlei smartphones, laptops en tablets te voorzien van tv ‘on-the-go’.

 

Dankzij goede software is de Slingbox 500 in staat om zelfs op trage verbindingen een acceptabele beeldkwaliteit af te leveren. 

 

De installatie kàn enige ergernis opwekken om de juiste afstandsbediening te vinden voor jouw tv-ontvanger, maar gelukkig is er goede hulp te vinden online.

 

De apps zijn vrij prijzig, maar zijn overzichtelijk, functioneren goed en krijgen nog steeds geregelde updates. Kijk je op een laptop, dan is de app gratis.

 

HDMI heeft nu geen meerwaarde, omdat het signaal uit tv-ontvangers digitaal beveiligd is. Gebruik je een ander apparaat dat geen digitale beveiliging heeft, dan biedt HDMI wèl meerwaarde. Wil je HD kijken op afstand, dan gebruik je Component.

 

SlingSync en SlingProjector zijn geinige toevoegingen, maar hebben momenteel een hoog gimmick-gehalte, waarbij SlingProjector verder ontwikkeld moet worden wil het ècht een nuttige feature zijn.

 

Is de Slingbox 500 dan overall gezien een goede aanschaf?

 

Als je gebruik wil maken van SlingSync, SlingProjector en de fysieke afstandsbediening, samen met de HDMI-uitgang voor Full-HD, dan heb je met de snelste Slingbox op de markt een goede koop.

 

Gebruik je het puur voor het tv kijken via internet met de Slingbox, dan is misschien de Slingbox 350 een betere aanschaf. 

 

 

 

Opmerkingen

Harold

19.09.2017 15:46

Heb een slingbox 350 en de slingbox free app op mijn Android telefoon geïnstalleerd , nu geeft mijn Android smartphone app van slingbox aan dat een pc of Mac nodig is voor setup?
Wat nu exac te doen?

jos

09.05.2017 12:46

hallo ik heb een vraag kunt u me helpen vriend van mij heeft een dreambox alleen via internet maar er zijn in eens zenders verdwenen hebt u enig idee het is een 800 en een jaar oud nu mvg jos

Gerard35

10.05.2017 16:06

gewoon ff scannen met de juiste regio code

Meest recente reacties

30.10 | 12:27

Oké, dank je wel

30.10 | 12:25

Hallo Tom , met een sateliet ontvanger kan je geen ziggo ontvangen , daar zit een DVB-S tuner en je bent een DVB-C tuner nodig voor kabel

30.10 | 10:29

Hi Gerard ik heb een dreambox die is ingesteld om sateliet te ontvangen, ik wil dit wijzigen zodat hij via de kabel ziggo cccam kan ontvangen. Kan je me vertellen wat ik dan moet veranderen?

03.10 | 15:57

Ik kan het achtergrond kleur van mijn zenderlijst niet meer op zwart krijgen van mijn vu+ uno weet jij dat toevallig gr henk

Deel deze pagina